An'anasha Molnár Erika honlapja

Holdfázisok és a nő

A holdfázisok és női létünk szoros összefüggésben van. A hold örök változása pedig nemcsak a nő folyamatos megújulását, testének ciklikusságait mutatja meg, hanem az évszakok változásait is

A hold egy gyönyörű női minőség a befogadás és titokzatosság csodájával. A sötét égbolton tündöklő fénye, a rejtélyes és szépséges erőt, és egyben lágyságot jeleníti meg a számomra.

28 naponta újul meg, és elméletileg, normális körülmények között a női menstruációs ciklus is 28 napos. (azért csak elméletileg mert pl. a fogamzásgátlók nagymértékben beavatkoznak a nő természetes hormonális működésébe) Mint ahogy a hold fázisai egyfajta kört járnak be melynek soha nincs vége, úgy ciklusunk is ugyan ezt az utat rója, hónapról hónapra.

Érdemes odafigyelni, hogy a hold fázisaihoz milyen testi és lelki folyamatok társulnak.

Az újhold vagy sötét hold, amit a banya időszakának is hívnak, a menstruáció első napja. A méh nyálkahártyája leválik, és vérzés formájában kiürül. Egy intenzív elengedésben van ilyenkor testünk, és lelkünk is. Jó, ha ebben az időszakban magadra és befelé figyelsz, hiszen egyre fogékonyabb, érzékenyebb leszel. Nem véletlen, hogy nem vágysz hajnalig tartó bulikba, inkább többet pihennél, szépségben, békében lennél. Pont ezért társítjuk a telet ehhez az szakaszhoz, hiszen télen, is szívesen „bevackolod” magad otthonodban, pihensz, magaddal foglalkozol.

A vér mely elhagyja méhedet jelzi az előző időszak megéléseit, így nem árt, ha odafigyelsz vérzésedre. Sok esetben a vérzés jellege, milyensége, az esetleges görcsök jelzik milyen volt az előző hónapod. Sajnos nem tanultuk meg hogyan is menstruáljunk, hogyan fogadjuk el, és hogyan éljük meg igazán jól ezeket a napokat.

Pedig régen a vörös sátrak, holdkunyhók azt a célt szolgálták, hogy a nők női közösségben együtt éljék meg vérzésüket. Pihentek, és nyugalomban élték meg ezeket a napokat, és nem utolsó sorban tanították egymást, és adták át tapasztalataikat életről, halálról, szexualitásról, férfiakról. Azt tartották, hogy a nők ilyenkor tiszta álmokat, látomásokat kérhettek, és kaphattak.

Növő hold a szűz minősége, mely már sokkal aktívabb időszakot jelöl. Nem véletlenül a tavaszt társítjuk hozzá. Mint ahogy a téli álomból felébred a természet, mi magunk is „felébredünk” felélénkülünk. A menstruáció ugyan még tart, de már a petefészek aktívabb, érnek a tüszők. A visszahúzódás időszakát felváltja az aktivitás, kreativitás. A méh nyálkahártyája elkezdi megvastagodását és a vér ereje által életerőnk visszatér, energiáink egyre erőteljesebbek, és eljön a teremtés és megvalósítás kezdetének időszaka. 

Telihold az anya archetípusa, és a nyár jellemzi ezt a szakaszt, mely a teljes kibontakozás rejti számunkra. A termékenység, a peteérés ideje. Kifejezetten aktívak, tettre készek, érzelmileg nyitottak vagyunk. Amit elkezdtünk a növő hold idején, azt most be is fejezzük. 

Sokan nem tudnak jól aludni ebben az időszakban. Viszont ilyenkor tudunk a legjobban teremteni, szeretni, energiáink a csúcsponton vannak. Valóban az anyát éljük: érzelmesek, türelmesek, nyitottak vagyunk. A bennünk lévő erő, és képességek megélésének időszaka ez.

Fogyó holdat a szerető szimbolizálja, és őszt társítjuk ehhez a szakaszhoz. Ez már a vérzés előtti időszak. Egyre érzékenyebb és fogékonyabb leszel, elkezdődik a befelé fordulás, olyan ez, mint ősszel a lombhullás, szépséges, de csendes. Ezért fontos, hogy milyen energiák vesznek körül. Ha figyelsz, rájössz, hogy a szépség, békesség, és öröm az, amire igazából vágysz. Valóban készül a tested és lelked is a vérzésedre, az elengedésre, megtisztulásra.

Ahogy pedig beköszönt az újhold, a folyamat bezárul, és egyben újra indul. Ahogy a hold újabb és újabb szakaszba lép, úgy testi és lelki folyamataid is változnak, és ciklikusan visszatérnek.

Azonban korántsem biztos, hogy újholdkor vérzel. Mint említettem, a hormonális fogamzásgátlók igencsak beleszólnak ebbe a folyamatba, illetve a mesterséges fényforrások is ludasak az eltérésekért.

Megfigyelték ugyanis hogy azok a nők, akik elhagyják a civilizációt, a mesterséges fényforrásokat (ugyanis ez zavarja meg legjobban a ciklust), visszatérnek a természethez, ciklusuk ismét a holdfázisra áll be, mégpedig úgy, hogy  a vérzésük az újholdra fog esni. Ez is mutatja, hogy ha minél természetesebben állsz ehhez a folyamathoz, akkor ciklusod is lehet 28 napos, és könnyebbek lesznek a nehéz napok 🙂

Amit azonban te is megfigyelhetsz az az, hogy, azoknak a nőknek akik sokat vannak együtt, ciklusuk összehangolódik, és szinte együtt véreznek. Olyan ez mintha emlékeznénk a régmúlt időkre, amikor még együtt ültünk a vörös sátrakba, holdkunyhókba…

Fotó: Farzad Mohsenvand Tbuescuq Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük