An'anasha Molnár Erika honlapja
A vér misztériuma Molnár Erika An'anasha

A vér misztériuma

Klaviatúrát kellett, hogy ragadjak, mert egy kedves ismerősöm nemrég egy cikket ajánlott a figyelmembe. Ha nem látom leírva a sorokat el sem hiszem.

Téma a menstruáció volt, amiből megtudhattam, hogy nagyon sokba kerül a vérzésünk, ami egyébként is megnehezíti a nők életét, és ezért kénytelen vagyunk mindenféle készítményeket szedni a fájdalmas, és kellemetlen tünetek enyhítésére, és még akadályoz is minket a szexuális életünkben, sportban, a munkában.

A felmérések szerint a nők inkább jobban szeretnének ritkábban kb. három havonta menstruálni, és a fogamzás gátló tablettáknak milyen áldásos a hatásuk ezen problémák leküzdésében. Tény és való, hogy a mai korban, mi nők valahogy nagyon nem találjuk a helyünket. Önfenntartóak vagyunk, karriert építünk, önmegvalósítunk. Közben pedig elveszik a lényeg. A NŐ.

A média azt sugározza felénk, hogy nem baj, ha menstruálsz, ettől nyugodtan lehetsz party arc, focimeccsen is szuperül tudsz teljesíteni, mert baromi jó a betéted, és akár világos nadrágban átmulathatod az éjszakát. A férfiaktól pedig megkapjuk, hogy most a nehéz napok, vagy piros betűs ünnepek vannak, és ilyenkor jobb, ha elkerülnek, mert idegesek és harapósak vagyunk.

A társadalom nem igazán toleráns a vérzésünkkel szemben. Te az vagy? Tisztában vagy vele, hogy hónapról hónapra mi megy végbe a testedben?

Vagy ezt is, mint sok mindent az életedben férfiként akarod megoldani? Belegondoltál egyszer is abba, hogy mi megy végbe a testedben minden hónapban? Próbáltad megérteni, elfogadni és a részeddé tenni a menstruációt?

A válasz valószínűleg NEM.

Testünk minden hónapban megújul, méhünk nyálkahártya megvastagodik, és felkészül(het) egy új élet befogadására. Ha ez nem történik meg, akkor a nyálkahártya leválik, és vérzés formájában kiürül. Ebben a ciklikusságban pedig ott van maga az élet, a születés, az elmúlás, de ott van az elengedés, a tisztulás is.

A vérzéseddel elengeded a múltat, hogy aztán a folytonos megújulásban valami újnak adj helyet vagy akár életet.

Ha igazán magadba nézel, a menstruáció ideje alatt inkább befelé figyelnél, visszahúzódnál. Tedd ezt meg, hiszen nem véletlenül érzed erre a késztetést.

Régmúlt időkben a nők vérzése a hold fázisához igazodott, és egyszerre véreztünk. A vörös sátorban, vagy holdkunyhóban gyűltünk össze. Ez volt az a hely, mely gyönyörűséges, fájdalmas titkokat őrzött. Ez volt az a hely, ahol a Nők egymásnak adták át a tudást az Életről, Halálról, az Istenekről, a Szexualitásról, Férfiakról. Itt zajlott a születés, a gyermekágy, a nők egymásnak segítettek, és titkaik soha nem kerültek ki a sátor falain kívülre.

Akkor még értettük, hogy mi zajlik bennünk, de ehhez most is vissza tudunk térni csak rajtunk múlik.

Ahogy közeledik a vérzésed ideje kezdd el figyelni a tested, hiszen jelez folyamatosan neked. Egyre érzékenyebb és fogékonyabb leszel, ezért fontos, hogy milyen energiák vesznek körül. Ha figyelsz, rájössz, hogy a szépség, békesség, és öröm az, amire igazából vágysz. Valóban készül a tested és lelked is a vérzésedre. Mire pedig megékezik a menstruációd, már egyfajta belső megértésben létezel. Ilyenkor nem vágysz őrületes szexre, és edzeni sem kell elmenned. Csak tedd azt, amit a tested és lelked kíván.

Tudtad, hogy régen a nők álmokat és látomásokat kérhettek és kaphattak a Holdkunyhóban? Ezek pedig a közösség javát szolgálták.

„Az az információ, ami egy nő számára elérhetővé válik a menstruáció ideje alatt, az a legtisztább forrásból, a Nagy Misztérium méhéből való és fontos dolgokat üzenhet az Ismeretlenről és a Jövőről (…)

Mit jelent ez? Azt, hogy ezekben a gyorsan és nem a legjobb irányba változó időkben a legfontosabb információk Hozzád érkeznek és minden olyan nőhöz, aki tudja jól és jóra használni Holdidejét. Mindennek az ellenkezője is igaz: bármelyikünk, aki nem figyel, és nem „szenteli meg” e napokat, az ezzel sok mindent veszít, elsősorban azt, hogy mások sem fogják tiszteletben tartani a vérzését. „ (Holdkunyhó, Susun Weed, indián gyógyító asszony)

Kérlek, figyeld hát a felvillanó képeket, érzéseket, és ha úgy érzed engedd meg magadnak a kreativitást. Rajzolj, fess, vagy egyszerűen csak egy pohár bor mellett elmélkedj. Meglepő módon jól fogod érezni magad, és vérzésed más üzenetet közvetít feléd, mint eddig. Kevésbé érzed majd nyűgnek a menstruációt, és talán azon is elgondolkodsz, hogy nem olyan jó ötlet különféle hormonokkal, fogamzásgátlókkal rendbe tartani rakoncátlan, esetleges pontatlan vérzésedet.

Megfigyelték, hogy azok a nők, akik elhagyják a civilizációt, a mesterséges fényforrásokat (ugyanis ez zavarja meg legjobban a ciklust), visszatérnek a természethez, ciklusuk ismét a holdfázisra áll be, mégpedig úgy hogy vérzésük az újholdra fog esni. Elgondolkodtató.

Fontos, hogy hogyan éled meg a vérzésedet, milyen hitrendszerek vannak a fejedben. Nem mindegy, hogy megéled bölcsen az elengedést, vagy túl akarsz lenni rajta, és nyűgnek tartod a vérzésedet. Azt gondolom, hogy ez a te döntésed, és fontos hogyan döntesz. Önmagad miatt, a lányod miatt, és a nőVÉR társaid miatt.

Fotó: Jamie Street Unsplash

2 Responses

  1. De jó írás! Köszönöm!
    Bárcsak ezzel a tudással járhattam volna végig az aktív nőVÉR éveimet! 😉
    Bár azt gondolom, utólag is hasznos lehet átértékelni magamban a vérzés éveit és lehetőségeit. Arról nem is szólva, hogy az írásoddal átadhatom a lányomnak ezt a tudást, aki még az út elején jár. HÁLA érte!

    1. Drága Ildi, örülök, hogy célt ért az írásom. Én is ugyan így vagyok ezzel, mint te, ha tudtam vona…épp ezért írok, és minden platformon megpróbálom elérni a nőket, hogy legyenek sokkal tudatosabb önmagukra, vérzésükre, életükre. Köszönöm, hogy olvasol, érted, és átadod!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük