Ananasha

A vér misztériuma Molnár Erika An'anasha

A vér misztériuma

Klaviatúrát kellett, hogy ragadjak, mert egy kedves ismerősöm nemrég egy cikket ajánlott a figyelmembe. Ha nem látom leírva a sorokat el sem hiszem.

Téma a menstruáció volt, amiből megtudhattam, hogy nagyon sokba kerül a vérzésünk, ami egyébként is megnehezíti a nők életét, és ezért kénytelen vagyunk mindenféle készítményeket szedni a fájdalmas, és kellemetlen tünetek enyhítésére, és még akadályoz is minket a szexuális életünkben, sportban, a munkában.

A felmérések szerint a nők inkább jobban szeretnének ritkábban kb. három havonta menstruálni, és a fogamzás gátló tablettáknak milyen áldásos a hatásuk ezen problémák leküzdésében. Tény és való, hogy a mai korban, mi nők valahogy nagyon nem találjuk a helyünket. Önfenntartóak vagyunk, karriert építünk, önmegvalósítunk. Közben pedig elveszik a lényeg. A NŐ.

A média azt sugározza felénk, hogy nem baj, ha menstruálsz, ettől nyugodtan lehetsz party arc, focimeccsen is szuperül tudsz teljesíteni, mert baromi jó a betéted, és akár világos nadrágban átmulathatod az éjszakát. A férfiaktól pedig megkapjuk, hogy most a nehéz napok, vagy piros betűs ünnepek vannak, és ilyenkor jobb, ha elkerülnek, mert idegesek és harapósak vagyunk.

A társadalom nem igazán toleráns a vérzésünkkel szemben. Te az vagy? Tisztában vagy vele, hogy hónapról hónapra mi megy végbe a testedben?

Vagy ezt is, mint sok mindent az életedben férfiként akarod megoldani? Belegondoltál egyszer is abba, hogy mi megy végbe a testedben minden hónapban? Próbáltad megérteni, elfogadni és a részeddé tenni a menstruációt?

A válasz valószínűleg NEM.

Testünk minden hónapban megújul, méhünk nyálkahártya megvastagodik, és felkészül(het) egy új élet befogadására. Ha ez nem történik meg, akkor a nyálkahártya leválik, és vérzés formájában kiürül. Ebben a ciklikusságban pedig ott van maga az élet, a születés, az elmúlás, de ott van az elengedés, a tisztulás is.

A vérzéseddel elengeded a múltat, hogy aztán a folytonos megújulásban valami újnak adj helyet vagy akár életet.

Ha igazán magadba nézel, a menstruáció ideje alatt inkább befelé figyelnél, visszahúzódnál. Tedd ezt meg, hiszen nem véletlenül érzed erre a késztetést.

Régmúlt időkben a nők vérzése a hold fázisához igazodott, és egyszerre véreztünk. A vörös sátorban, vagy holdkunyhóban gyűltünk össze. Ez volt az a hely, mely gyönyörűséges, fájdalmas titkokat őrzött. Ez volt az a hely, ahol a Nők egymásnak adták át a tudást az Életről, Halálról, az Istenekről, a Szexualitásról, Férfiakról. Itt zajlott a születés, a gyermekágy, a nők egymásnak segítettek, és titkaik soha nem kerültek ki a sátor falain kívülre.

Akkor még értettük, hogy mi zajlik bennünk, de ehhez most is vissza tudunk térni csak rajtunk múlik.

Ahogy közeledik a vérzésed ideje kezdd el figyelni a tested, hiszen jelez folyamatosan neked. Egyre érzékenyebb és fogékonyabb leszel, ezért fontos, hogy milyen energiák vesznek körül. Ha figyelsz, rájössz, hogy a szépség, békesség, és öröm az, amire igazából vágysz. Valóban készül a tested és lelked is a vérzésedre. Mire pedig megékezik a menstruációd, már egyfajta belső megértésben létezel. Ilyenkor nem vágysz őrületes szexre, és edzeni sem kell elmenned. Csak tedd azt, amit a tested és lelked kíván.

Tudtad, hogy régen a nők álmokat és látomásokat kérhettek és kaphattak a Holdkunyhóban? Ezek pedig a közösség javát szolgálták.

„Az az információ, ami egy nő számára elérhetővé válik a menstruáció ideje alatt, az a legtisztább forrásból, a Nagy Misztérium méhéből való és fontos dolgokat üzenhet az Ismeretlenről és a Jövőről (…)

Mit jelent ez? Azt, hogy ezekben a gyorsan és nem a legjobb irányba változó időkben a legfontosabb információk Hozzád érkeznek és minden olyan nőhöz, aki tudja jól és jóra használni Holdidejét. Mindennek az ellenkezője is igaz: bármelyikünk, aki nem figyel, és nem „szenteli meg” e napokat, az ezzel sok mindent veszít, elsősorban azt, hogy mások sem fogják tiszteletben tartani a vérzését. „ (Holdkunyhó, Susun Weed, indián gyógyító asszony)

Kérlek, figyeld hát a felvillanó képeket, érzéseket, és ha úgy érzed engedd meg magadnak a kreativitást. Rajzolj, fess, vagy egyszerűen csak egy pohár bor mellett elmélkedj. Meglepő módon jól fogod érezni magad, és vérzésed más üzenetet közvetít feléd, mint eddig. Kevésbé érzed majd nyűgnek a menstruációt, és talán azon is elgondolkodsz, hogy nem olyan jó ötlet különféle hormonokkal, fogamzásgátlókkal rendbe tartani rakoncátlan, esetleges pontatlan vérzésedet.

Megfigyelték, hogy azok a nők, akik elhagyják a civilizációt, a mesterséges fényforrásokat (ugyanis ez zavarja meg legjobban a ciklust), visszatérnek a természethez, ciklusuk ismét a holdfázisra áll be, mégpedig úgy hogy vérzésük az újholdra fog esni. Elgondolkodtató.

Fontos, hogy hogyan éled meg a vérzésedet, milyen hitrendszerek vannak a fejedben. Nem mindegy, hogy megéled bölcsen az elengedést, vagy túl akarsz lenni rajta, és nyűgnek tartod a vérzésedet. Azt gondolom, hogy ez a te döntésed, és fontos hogyan döntesz. Önmagad miatt, a lányod miatt, és a nőVÉR társaid miatt.

Fotó: Jamie Street Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük