An'anasha Molnár Erika honlapja

Beavatás a vérmisztériumokba: az első menstruáció

A nők életük folyamán négy vérmisztériumba kapnak beavatást. Ezek a következők: az első menstruáció, az első együttlét, a szülés, és a menopauza.

Ha ezt a négy eseményt felidézed és a saját életedre tekintesz, talán a szülés az, ami minden nő emlékezetében kiemelten él – jó rossz érzésekkel vegyítve. A többi pedig, mintha nem is lenne fontos. Főleg a menopauza, mert egyrészt még messze állsz tőle, meg mi lehet ezen a beavatás, amikor a családban azt látod, hogy a nők megszenvedik ezt az időszakot(is).

Azt tartom, ha fejekben rendet teszünk, a testünkben zajló folyamatokat megértjük, akkor egy kiegyensúlyozottabb, értékeivel tisztában levő nővé válunk. Fontos és meghatározó az életünkben. A lányok általában saját baráti körben tájékozódnak, illetve az internet világa számtalan hasznos, és elképesztő információval tud szolgálni.

Azonban a legfontosabb hiteles forrás saját édesanyánk. Engem annak idején anya leültetetett és próbált felvilágosítani kissé zavartan. Én is zavarban voltam, de legalább beszéltünk. Anya elmondta, hogy az ő első menstruációs élménye egy nagy pofon volt, amit a nővérétől kapott, hogy mindig pirospozsgás legyen az arca… hát nem tudom, de egy nagy pofon nem éppen a vérzés és a nőiség elfogadását segíti.

Aztán amikor én is szülő lettem, rájöttem, hogy nem is olyan könnyű dolog ez. Akkor még én sem voltam tudatos a saját testemet illetőleg, de az elhatározás már ott volt bennem, hogy a lányomnak segítek, és nyíltan fogunk mindenről beszélni, hogy ne sokkoló negatív, és váratlan élmény legyen az első vérzése. Ennek ellenére azt kérdezte tőlem a lányom: anya meddig fog ez még tartani?

Többek között ezért fontos, hogy te magad legyél tisztában a testeddel, mert nem mindegy mit mutatsz a lányodnak, milyen információkat kap tőled verbálisan, és mit üzensz neki tudat alatt.

Emlékszel még, hogy te, hogy álltál az első menstruációdhoz? Tudtad, hogy mi ez? Mit kell tenni, és hogy ez egy természetes folyamat? Lehet, hogy erre már nem emlékszel, de abba talán könnyebben bele tudsz gondolni, mi megy végbe tizenéves lányod lelkében. Testileg érett nővé akar válni, de amikor megjön a vérzése, és fáj a hasa, biztos nem az fog eszébe jutni, hogy milyen fantasztikus beavatásban van része… és ezen a ponton kezdünk neki mesélni arról, hogy az első menstruáció a nővé válásunk kezdete, mégis sokszor már ez sem tölt el örömmel minket, (főleg, ha fájdalmas a menstruáció) pedig ez még csak a női út kezdete.

Ciklusunk során megtapasztaljuk az élet-halál körforgását, elengedünk, tisztulunk. Olyan dolgok ezek, melyekre joggal lehetünk büszkék, mégis negatív érzéseket kapcsolunk hozzá. Pedig ilyenkor lépést teszünk a női bölcsességünk felé, és mint ahogy a virág kibontja szirmait, a kislány is nővé érik. A legerősebb teremtő erő, a kreativitás pihen ebben az öklömnyi szervben, mely, ha majd eljön az idő, egy folytonos tágulás által otthont ad egy piciny kis léleknek. Hát nem csoda ez?

Ezt mondd el a lányodnak, hogy tudja, a méhe olyan fontos szerv, mint a szíve és a vérzése pedig az övé, mely minden hónapban az élet körforgását jelzi, és kapukat nyit a női misztériumok felé, melyek még felfedezésre várnak. Azonban az utat mindenki maga járja be. Az nem mindegy, hogy ezt hogyan és milyen módon tesszük.

A menstruációs vér tabu, és nem beszélünk róla. Pedig a világ minden táján hagyományok szólnak a vér erejéről. Tudtad, hogy annak idején a vérzést (nemcsak az elsőt) felfogták és kivitték a földekre, hogy termékenyebb legyen? Tudtad, hogy az első vérzésnek gyógyító hatást tulajdonítottak? Tudtad, hogy a vérzés idején a közösségek számítottak a vérző nő álmaira, megérzéseire, látomásaira? Ilyenkor ugyanis a nő a legtisztább forrásból kaphatott információt, amely a közösséget szolgálta.

Vannak ősi törzsi szokások, ahol a megünneplik a nővé válást. Örömünnep ez, ahol helyet kap az evés, ivás és tánc, de bizony az elmélyülésnek-befelé figyelésnek is nagy szerepe van. Régmúlt időkben a Vörös sátor, Holdkunyhó, női közösséget teremtett, ahová alig várták már a belépést a fiatal lányok. Ők ugyanis tudták, hogy itt egy új világ nyílik meg a számukra, ahol a nők egymásnak adják át tudást, és ez a nővé válásuk kezdete. Ezekhez a gyökerekhez térünk most vissza, ébresztjük méhünk és vérünk erejét. Ezt adjuk át lányainknak, hogy ők már érezzék első vérzésük beavató erejét, és ennek segítségével lépjenek rá a női útra. Legyen nekik könnyebb, mint nekünk.

Fotó:  Kateryna Hliznitsova Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük