An'anasha Molnár Erika honlapja

Beltane éjszakája

A keltáknál Beltane éjszakán kilenc felszentelt fából raktak tüzet a főpapok. Az emberek ennek a tűznek lángjából vittek haza.

Az otthoni tüzeket ilyenkor eloltották, és újra gyújtották a máglyákból hazavitt parázzsal. Úgy tartották, hogy ezzel is tisztulást hoznak a házra. A Szent tüzet körbe táncolták, ettek, ittak, nagy volt a vigadalom. Szokás volt a földre italt önteni, egyfajta „italáldozatként” a Föld Szellemeinek és Földanyának.   

Szabad volt a szerelem! Melyet meg is éltek a tüzek melegénél, vággyal, hévvel, átadva magukat a földi örömök megélésének. Ezzel is emlékezve az Isteni nászra, az Isten és Istennő egyesülésére.

Mert ez az este szakrális, szent ünnep is volt. Nevezhetnénk a szenvedély, a szerelemvirágzás ünnepének is. Az Istennő és a férfivá érett Szarvas Istenség szent szexuális kapcsolódásának eseménye, az újjászületés, a termékenység ünnepe.

Ezen az éjszakán felelevenítették egyfajta rituáléban az Isten és Istennő egyesülését. A nő és férfi szenvedélyes szeretkezésben olvadt össze a föld ölelő karjaiban, a mezők és virágok selymén, a vágy, a szerelem, és a tűz lángjában. Mely elhozta a termékenység áldását a közösségre. A nő (Istennő) és a férfi (Isten) találkozásából egy új élet született a tűz éjszakáján. 

Beltane ünnepén ez jelképezte a vágyat, egyesítette a két őserőt, és segítségével új élet fogant.

„A virágok és a zöld lombok az Istennőt jelképezik, maga a májusfa az Istenséget. Beltane jelenti az életerő, a szenvedély visszatérését, és a vágy beteljesülését.

A hagyomány szerint, aki a hajnali harmatban megmossa az arcát, egész éven át ragyogóan szép és fiatal lesz. Azon pedig, aki az ünnep alkalmával a forrásvízből iszik, nem fog semmiféle betegség. A parasztok fáklyákkal vonultak fel a dombokra, ahonnan tüzes kerekeket löktek le a szántóföldekre. Hitük szerint a tűz elűzte a gonosz szellemeket és a boszorkányokat, akik betegséggel sújtották az embereket és az állatokat.” Mihályfi Márta

Az ünnep napnyugtától napnyugtáig tartott (április 30 és május 1-e között), de sokszor jóval tovább is, hiszen alaposan megünnepelték, és megadták a módját a régiek a szerelem virágzásának.Találtam egy jó kis videót, melyben emléket állítanak ennek a csodás napnak. Itt tudjátok megnézni.

Loreena McKennitt (akinek a zenéjére készítették a videót), hangzásvilága elrepít ebbe az időbe, és segít csatlakozni ehhez az időszakhoz, és energiához. Ne felejtsd el, hogy bármikor kapcsolódhatsz az Istennő(k)höz, és kérheted a segítséget a bőség, a szerelem teremtésében.

Fotó: Robert Lukeman, Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük