An'anasha Molnár Erika honlapja
Születésnapomra - An'anasha

Beavatás a vérmisztériumokba: Menopauza

Egy indián bölcsesség azt mondja: „Az első menstruációval a lány, lépést tesz a bölcsesség felé. A menstruáció évei során a nő gyakorolja a bölcsességet. A menopauzával pedig ő maga válik e bölcsesség erejévé.”

A menopauza valóbajában hatalmas változás női létünkben. Sokszor nehéz ezt az időszakot magunkévá tenni, főleg, ha hormonális változás testi tüneteket is produkál. Hőhullámok, hízás, a menstruáció kimaradása, majd később végleges elmaradása.

Én is benne vagyok már ebben az időszakban, és bevallom néha nagyon nem könnyű megélni a változásokat melyet a testem produkál.

Egy azonban biztos, hogy nem felejtek el kommunikálni a vele. Ez a fajta kapcsolatfelvétel, testtudatosság a női bölcsességünkhöz tartozik. Persze ehhez azért kell, hogy fizikai szinten is tudjuk, mi zajlik a testünkben, elfogadjuk működését, és elfogadjuk azt, hogy az idővel női létünkben egy új korszak köszönt be.

Ha figyelsz a szervezetedre érezheted, hogy női részeid „fáradtabbak”, „pihennének” már, hiszen életed nagy részében minden hónapban rendíthetetlenül dolgoztak. A szerető figyelmet meghálálja a test. Csökkenteni tudja a kellemetlen tüneteket, és sokszor segít abban, hogy rátalálj azokra a segítségekre melyek megkönnyítik életedet.

Ez nem egyenlő az „öregedés” elfogadásával, beletörődésével. Sőt érdekes, hogy akik elfogadják, természetesnek veszik ezt a folyamatot, egyfajta kortalanság lesz osztályrészük, és senki nem gondolja, hogy igazából hány évesek.

Nem akarnak húsz évesnek látszani, egyszerűen csak élik az adott kor szépségét egy mély tudatosságban, és elfogadásban. Ez az időszak nem a termékenységről, a gyermekvállalásról és a vad szexistennőségről szól, hanem az érett nőről, aki tisztában van értékeivel, és az anyaság aspektusát egy új szemszögből tapasztalhatja meg. Ez pedig az unoka elkényeztetése, mely felülírja a régi nevelési szabályainkat.

Lehet, hogy a vörös démon már nem te vagy, de attól a NŐ még ott él benned. Fel tudod hívni magadra a figyelmet, tudsz új párkapcsolatot teremteni, és szerelmes is tudsz lenni, hiszen ezek nem a kor függvényei. Attól függ, te mit hiszel és mit tartasz magadról. Sajnos már negyven körül leírnak minket az orvosok, mondván, hogy a vérzés változása már a menopauzára utal. Én ezt ki szoktam kérni magamnak.

Az én testem, az én életem! Érzem a testem folyamatait és együtt működöm vele. Sejtjeim reagálnak rám, és én reagálok rájuk. Ez a csodás összhang pedig, egész életemen keresztül elkísér. Mert ez az én döntésem, mert az én testem!

Lépjünk hát be bölcsen ebbe az új korszakba, ahol megint másképp tudjuk megélni a bennünk lévő NŐ-t. 

Kép: Autumn Skye Art

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük